Hepatit B kan yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Kan nakli, özellikle uyuşturucu kullananlarda enjektörlerin ortak kullanılması ve cinsel ilişki yolu ile bulaşma olur. Bebeklerde ise hepatit B hastalığı taşıyan annelerden doğum anında kan veya amniyon sıvısı ile (anne karnında bebeği saran kesenin içindeki sıvı) geçer. Kuluçka süresi 21 gün ile 6 ay arasında değişir.
Hastalığın sarılık çıkmadan önceki belirtileri hepatit A’dan daha hafiftir. Fakat bazen eklem ağrıları, eklem iltihapları, döküntüler, kaşıntı görülebilir. Bazen sarılık ilk bulgu olabilir. Kanda karaciğer enzimleri sarılık ortaya çıkmadan yükselebilir, idrar koyulaşır. Dışkının rengi açılır. Karaciğer büyür. Dalak ve lenf bezlerinde büyüme olabilir. Şikâyetfer’hepatit A’dan daha uzun süre devam eder. Sonra iyileşme meydana gelir. Hastaların %10′unda kronik hepatit, siroz veya fulminan hepatit gelişebilir. Fulminan hepatit gelişme riski hepatit A’dan daha fazladır. Kronikleşen hastalarda karaciğer kanseri gelişme riski vardır.
Annesi taşıyıcı olan bebeklere doğum anında aşı ve koruyucu antikor ile önlem alınmazsa %70-90 oranında hastalık meydana gelebilir. Bunların da büyük çoğunluğu kroniklesin Bu nedenle taşıyıcı annelerin tespit edilmesi ve bebek doğunca önlem alınması önemlidir. Çocukların büyük çoğunluğunda hastalık belirti vermeden geçirilir, ileride tesadüfen tahlillerde ortaya çıkar.
Hepatit B’de kan tahlilleri önemlidir.
HBsAG: Mikrobun varlığını gösterir. Hastalık başladıktan sonra ortaya çıkar. Hastaların %90-95′ i sekiz hafta içinde kaybolur. Kaybolmayan hastalar hastalığı taşıyıcı olurlar.
HBeAG: Bu antijenin kanda görülmesi hastalığın bulaştırıcılığının fazla olduğunu gösterir.
Anti HBsAG: Hastalığa karşı vücudun geliştirdiği antikordur. Aşılanmalarda da bu antikor yükselir. Bunun kanda görülmesi kişinin hastalığı geçirdiğini veya aşılı olduğunu gösterir
Anti HBcAG: Bu da hastalığa karşı vücudun geliştirdiği antikordur. IgM tipinde olanlar bir müddet sonra kaybolur. IgG tipinde olanlar ömür boyu kalır.
Tedavi
Özel bir tedavisi yoktur. Hepatit A’da yapılanlar uygulanır.
Korunma
Aşının koruyuculuğu çokyüksektirve dünyanın her yerinde rutin olarak uygulanmaya başlamıştır. Aşılar bölümünde anlatıldığı şekilde her bebek aşılanmalıdır. Aşı her yaşta yapılabilir. Hastalığı ge-çirmemiş aşısız erişkinler de aşılanabilir.
Hastanelerde ameliyat malzemeleri ve enjektörlerin bir kere kullanılıp atılması ile bu yolla bulaşma engellenmektedir. Kan nakli yapılacaklarda kullanılan kanın kontrol edilmiş ve steril olmasına dikkat edilmelidir.
Bu yazıda neler var?
- feridun kunak hepatit b
- feridun kunak hepatit
- feridun kunak sarılık
- feridun kunak hepatit c
- feridun kunak hepatit b için
- ferıdun kunak sarılık
- dr feridun kunak sarılık
- dr feridun kunak hepatit
- feridun kunak sarılık tedavisi
- dr feridun kunak sarılık hepatit b
Hepatit B yazisi ilk olarak Şifalı Sağlık sitesinde yayinlanmistir.